Wij zijn Renewi

Een nieuwe naam met een vertrouwd gezicht. Ontstaan door de fusie van ons moederbedrijf Shanks en Van Gansewinkel. Marktleider voor de inzameling en recycling van afval tot product.

Wij geloven dat afval niet bestaat. Daarom maken wij van uw afval nieuwe grondstoffen en producten. En dat doen wij voor vele duizenden bedrijven in Nederland, van MKB tot multinational.

Weten wat onze unieke aanpak voor u kan betekenen? Bezoek de nieuwe Renewi website en neem direct contact met ons op.

Niet-herbruikbaar hout – C-kwaliteit

Omschrijving:

Diverse soorten hout die niet hergebruikt kunnen worden zoals geïmpregneerd hout, gewolmaniseerd hout, gecreosoteerd hout, bielzen.

Wat gebeurt er mee? / bewerkingsproces:

Afhankelijk van het soort hout wordt het naar de stortplaats gebracht (bijvoorbeeld beschoeiings hout of oude damwanden) of het wordt geshredderd en toegepast als ondersteunende brandstof.
Er zijn nieuwe ontwikkelingen om dukdalven en meerpalen te bewerken tot hardhouten planken, maar dit wordt nog niet op grote schaal toegepast. Op dit moment brengt KLOK deze houtsoorten naar de stortplaats.

Samenstelling:

Onder niet-herbruikbaar hout verstaan we de volgende houtsoorten:

  • Ge├»mpregneerd hout (bijv. tuinhekjes)
  • Gewolmaniseerd hout (bijv. houten beschoeiingen langs waterkant)
  • Bielzen
  • Verrot hout (gaat naar de stortplaats)
  • Rond hout (bijv. heipalen (nat)
  • Dukdalven (staan in het water bijv. in de haven)
  • Meerpalen (staan in het water)

Wat mag er niet in?/ niet geaccepteerd wordt:

  • Gevaarlijk/chemisch afval
  • Asbest houdende/asbest gelijkende stoffen
  • Ander afval

Bijzonderheden:

Het niet-herbruikbaar hout dient zoveel mogelijk apart ingezameld te worden. Dit hout kan namelijk niet over de sorteerinstallatie omdat het gevaar bestaat dat de teerdeeltjes die in het hout zitten in het zeefzand terecht komen en het zeefzand vervuild raakt.
Als een bouw- en sloop container vervuild is met niet-herbruikbaar hout dan zal, afhankelijk van de samenstelling, de container afgekeurd worden naar niet-recyclebaar bouw- en sloop afval. Het niet-herbruikbaar hout zal indien mogelijk uit de container gehaald worden. Dit brengt extra handling met zich mee en daarmee ook extra kosten.

Bij het slopen van oude panden kan het voorkomen dat er oude houten parketvloeren of ouderwetse massieve vloeren gesloopt worden. Deze vloeren kunnen in bitumen of teer gezet zijn en vallen dan ook in de categorie niet-herbruikbaar hout of niet-recyclebaar bouw- en sloopafval. E.e.a. is afhankelijk van de samenstelling en hierbij is advies van de afdeling recycling aan te raden.